streda 16. decembra 2015

Kto môže obetiam kyberšikany pomôcť?

Kyberšikana sa dá vyriešiť, ak sa osoba, ktorá by mohla pomôcť, dozvie o tom, čo sa vlastne deje 
a začne konať. To však nie je také jednoduché. Rodičia častokrát netušia, že ich dieťa je šikanované. Podľa štatistík sa priznajú obete len v 1 prípade z 5, aj to, keď už je situácia veľmi napätá. Vie o tom iba ono samo, násilník (ktorý možno tiež netuší, že to, čo robí, sa považuje 
za trestné) a ešte o tom vie takzvaná "smejúca sa väčšina", ktorá to považuje za srandu a zábavu na internete, nemysliac na to, že obeť tým trpí.

Práve títo ľudia však môžu pomôcť. Svedkovia kyberšikany môžu obeti aj zachrániť život. 

Čo tak sa prestať na druhom smiať a pomôcť mu?

Ľudia sú odvážnejší, keď sú v skupine. Možno každý jeden z tých, čo sa vysmieva druhému, by sa to ako jedinec neodvážil robiť. 
Často si druhí neuvedomujú čo môžu druhému spôsobovať. Lenže niekedy aj v tej smejúcej sa väčšine sa nájde niekto, kto je iný a aj keď šikanoval, dokáže sa uvedomiť a dať sa na správnu cestu. 

V tomto blogu sme si nazvali "smejúcu sa väčšinu" 'svedkami', predsa aj oni sú na mieste činu a vidia priamo čo sa deje.


Prečo sú svedkovia tak dôležití?     


Nájdu sa svedkovia, ktorí oľutujú, čo spravili a pomôžu obeti, ktorá je bez viery v samom seba 
bez riešenia daného problému. Svedok by mala byť osoba, ktorá spraví prvý krok, začne to riešiť, porozpráva sa s rodičmi obete, učiteľmi... Keď sa aj oni o tom dozvedia a možno konečne pochopia, čo sa celý čas naozaj dialo, dokážu aj oni pomôcť a obeť už nie je sama. Obeť má oporu, pomoc, dôveru, jeho život sa môže vrátiť do normálu a prestane trpieť.

Ľudia sú živé bytosti, ktoré CÍTIA a dokážu veľmi silno preciťovať bolesť, VNÍMAJÚ, aj keď veľa vecí prehliadnu alebo sa snažia nevnímať, UBLIŽUJÚ, pretože zlo sa nájde vždy a všade. Lenže kde je zlo musí byť aj dobro a dobrí ľudia pre svet niečo robia. POMÁHAJÚ, keď iní to potrebujú, SÚCÍTIA, pretože len empatiou vieme jeden druhému pomôcť a ZACHRAŇUJÚ, keď už obeť je 
bez nádeje. 

NEBUĎ AKO OSTATNÍ, LEN PRETO, ŽE SA VÄČŠINA SMEJE, TY SA NEMUSÍŠ; BUĎ INÝ, BUĎ VÝNIMOČNÝ, ZACHOVAJ SA, AKO SA JEDEN ČLOVEK ZACHOVAŤ MÁ ( POMÔCŤ DRUHÉMU, KEĎ TO POTREBUJE ) A STANEŠ SA HRDINOM, KTORÝ MOŽNO AJ ZACHRÁNI ĽUDSKÝ ŽIVOT. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára